ZA DRUŽINE

“Kadar želimo nekaj spremeniti pri otroku, se moramo vedno vprašati,
ali ne bi bilo v resnici bolje, da to spremenimo pri sebi.”

– Carl Jung

Družina je zapleten sistem, ki pogosto v nas prebuja tiste davno zakopane stiske, ki smo jih doživeli kot otroci. In kljub našim prizadevanjem in ljubezni ne gre vedno vse tako kot si želimo. 

Zakaj si ne bi življenja polepšali in se osvobodili »stare prtljage«, za katero mogoče sploh še ne vemo, da jo nosimo s seboj.

Poiščimo pomoč in zaživimo »na polno«.

Skozi igro, druženje ter spontan pogovor in interakcijo, ki se odvija vmes, se poglablja medsebojni odnos, razumevanje in sprejemanje med družinskimi člani. Z usmerjenim pogovorom, evalvacijo in refleksijo pa se dogajanje tudi ozavesti. Udeleženci poročajo o prijetni, predvsem pa o zelo bogati izkušnji, ki včasih da odgovore na vprašanja, ki se porajajo že dlje časa. Otroci lahko v varnem in podpornem okolju skozi igro izrazijo svoja doživljanja, občutke, mogoče celo stiske, predvsem pa tak način druženja staršem omogoči vpogled v otrokov doživljajski svet, v njegove zgodbe, njegovo razmišljanje. Ob tem pa se v starših prebudi večje sprejemanje otrokovih težavnih vedenj, razvijejo sposobnost razumevanja družinske dinamike, naučijo se prepoznati povezanost akcije in reakcije. Starši pridobijo določene strategije podpornega vedenja, otroci pa občutek večje medsebojne povezanosti in zaupanja ter občutek, da so vredni, da si starši vzamejo čas za njih in z veseljem preživijo nekaj časa z njimi, resnično povezani.

To pa koristi prav vsem in vsaki družini.

Včasih se doživljajske delavnice izvedejo tudi na drugih lokacijah (po predhodnem dogovoru).

Če te zanima več, se prijavi na novičke (gumb ostanimo v kontaktu) ali pokličite na tel. 051 662 666.

Nekajkrat na leto si običajno družine vzamejo čas za skupno preživljanje izven vsakdanjih okvirov. Ena taka možnost so tudi tematski vikendi za družine, ko se odpravimo na različne kraje po Sloveniji in skupaj preživimo nepozaben vikend.

Cilj družinskih vikendov je medsebojno povezovanje, spoznavanje svojih močnih plati in področji rasti ter poglabljanje občutka lastne vrednosti in medsebojnega zaupanja.

Vsak vikend je drugačen, edinstven in poln trenutkov, ko smo ob različnih aktivnostih drug ob drugem, se zabavamo, igramo, preizkušamo v različnih veščinah …(glede na lokacijo in temo vikenda).

Vrnemo se prijetno utrujeni, zadovoljni in polni občutka, da smo srečni, ker imamo drug drugega.

Če vas zanima več, se prijavite na novičke ali pokličite na tel. 051 662 666.

Za vas in vaše otroke organiziramo počitniško varstvo otrok in počitniško varstvo starostnikov, počitniške tabore za otroke in počitniške tabore za družine.

Tabori in varstvo je organizirano v skladu z našo vizijo in delovanjem, lahko pa se prilagodijo tudi glede na interese, potrebe in želje prijavljenih.

Naše običajne teme, na katere so povezane različne dejavnosti (športne, umetnostne, socialne, raziskovalne …), so čustva, medsebojni odnosi, spoštovanje, strpnost, iskanje moči, razvijanje samopodobe in samozavesti, pa tudi medgeneracijsko povezovanje in sodelovanje.

Lokacije varstev in taborov so različne.

Če vas zanima več, se prijavite na novičke ali pokličite na tel. 051 662 666.

Včasih se zgodi, da se družina znajde v stiski. Vzroki so lahko zelo različni. Lahko so to

 • partnerske težave,
 • težave pri vzgoji otrok,
 • posebnosti v družini (npr. bolezni, kulturna ozadja, spolna usmerjenost, …),
 • lahko gre za težavno soočanje s spremembami (rojstvo, selitev, menjava službe, skrb za onemogle starše, odraščanje in osamosvajanje otrok, …)
 • ali izgube (službe, bližnjega, zdravja …)

Ne glede na vzroke, pa so lahko stiske družine ali samo posameznega člana ob vsem tem zelo velike. V takih situacijah lahko pomaga svetovanje ali terapija, katere se lahko udeleži samo tisti, ki se sooča z izzivi, mnogo bolj pa priporočamo, če se take oblike pomoči udeleži cela družina. Družina je namreč sistem, kjer vsak vpliva na vsakega in nič in nihče se ne more spremeniti, da to ne bi vplivalo na druge in na celoten sistem. Zato je najbolje, da so si družinski člani v oporo tudi takrat, ko je težko. Zelo pomembno je, da lahko v varnem prostoru in odnosu, kar svetovalno-terapevtski prav gotovo mora biti, povedo tudi tiste stvari, ki si jih v zunanjem svetu težko. To vsem omogoči novo, drugačno izkušnjo, ki jo človek začuti na nov način. In prav to je tisto, kar omogoči spremembo posamezniku in sistemu.

Vse, kar se dogaja na srečanjih, je zaupne narave in ni mogoče uporabiti v sodnih postopkih ali postopkih na CSD-ju.

Srečanja potekajo enkrat tedensko, običajno ob istem času. V enem ciklu je običajno 12 srečanj, število pa se lahko prilagodi tudi potrebam in željam. Včasih zadostuje že enkraten posvet, pri bolj zapletenih in globljih težavah pa se cikel tudi ponovi.

Pred začetkom procesa klient in strokovnjak podpišeta informirano soglasje, kjer so, v izogib morebitnim neprijetnim zapletom, navedene vse bistvene pravno formalne zadeve.

Srečanja se lahko plačajo v enkratnem znesku, po obrokih ali po posameznem srečanju. V kolikor se srečanje ne odpove vsaj 24 ur prej, se šteje, da je srečanje izvedeno. Prav tako se šteje, da je srečanje izvedeno, če klient na srečanje pride pod vplivom substanc ali v stanju, ko proces ni mogoč.

Pogoji za udeležitev:

 • Prostovoljnost in motiviranost
 • Pripravljenost na delo na sebi, pripravljenost na samo-razkrivanje
 • Zmožnost čustvovanja in premagovanja določenih čustvenih stisk
 • Zmožnost ohranjanja stika z realnostjo
 • Razsodnost (klient ni pod vplivom kakršnih koli substanc, ki vplivajo na dojemanje in odzivnost klienta)

Cilji svetovalnega/terapevtskega procesa:

  • Podpora
  • Psiho-izobraževanje
  • Krizne intervencije
  • Eksistencialno odločanje
  • Vpogled, razumevanje in sprejemanje samega sebe

Cena enega srečanja je 60 EUR/uro.

V zavodu organiziramo različna predavanja za posameznike, pare, družine in starostnike. Teme so različne, nekatere so stalne in se ponovijo večkrat, nekatere pa se izvajajo na podlagi izraženih želja in potreb.

Teme, ki nas zanimajo večkrat:

– Starševski izzivi (različne teme)

– Uspešno usklajevanje dela in družine

– Čustva in kako jih obvladati (čustvena regulacija)

– Razumeti otrokovo stisko

– Moj otrok je poseben (različne posebnosti znotraj tega)

– Razumeti odnose in kako jih izboljšati

Prispevek za udeležbo je 15 EUR/osebo oz. 20 EUR za par.

Če vas zanima več, se prijavite na novičke ali pokličite na tel. 051 662 666 ali nam piši na info@izrodavrod.si

Toggle Content

     Vsi vemo kako lepo je iti skupaj na izlet z našo družino, a o tem se (pre)pogosto sanjari in (pre)redkokdaj kaj naredi. Tukaj je spodbuda – program GREMO SAMO ŠE NAVZGOR, ki povezuje družine preko skupnih pohodov v naravi s  skavtskim vodnikom, ki je hkrati tud zakonski in družinski strokovnjak, tako da bo izlet obogaten z različnimi igrami in delavnicami na te teme. Dovolj bo tudi priložnosti za opazovanje družinske dinamike, preizkušanje drugačnih pristopov k izzivom v družini v praksi, dovolj bo časa in priložnosti za klepete in zasebne posvete o vaših izzivih vezanih za vzgojo in družinsko življenje.

    Program bo imel 15 aktivnih vikendov tekom šolskega leta 2019/20, ki bodo potekali v razmaku dveh ali treh tednov. Program je oblikovan tako, da se ga lahko en dan v vikendu udeležijo družine, ki nimajo pohodniških izkušenj in drug dan vikenda tiste, ki so na hojo malo bolj pripravljene.  Vsak izlet bo tematsko oblikovan. Na lažjih izletih bo hoje v eno smer uro do ure in pol odvisno od zahtevnosti terena, medtem ko težji izlet vključuje od ure in pol do dveh ur v eno smer. Družine ste vabljene na posamezen izlet, še posebej veseli pa bomo, če se nam pridružite skozi celoten program.

Pohod se začne ob 9.30 uri na zbornem mestu, ki se sporoči nekaj dni pred izletom.
Potrebna oprema: manjši nahrbtnik z dodatnimi oblačili, vodo in malico, primerna obutev in pripravljenost na nove izkušnje. Take in take. 

Cena: cena na družino za en izlet je 35€, AKCIJA 3+1 GRATIS

Prijave: matej.jakob.slavec@izrodavrod.si ali 040/872-755 (Matej)

Termini:

sobota, 21. marec – spomladansko raziskovanje Cerkniškega jezera – Bitke med sorojenci
nedelja, 29. marec – gorenjski biser – Bled – Bitke med sorojenci
nedelja, 19. april – skriti kotički Vipavske doline – Kako sezuti odrasle čevlje in se igrati z otrokom

Ostanimo v stiku

Če bi bili radi pravočasno obveščeni, se naročite na novičke ali nam pišite na e-mail info@izrodavrod.si

Naslov: Tbilisijska 83A, 1000 Ljubljana

Telefon: 051 662 666

Email: info@izrodavrod.si

Copyright 2022 © All rights Reserved. Design by Elementor